CORKLINE®

corkline

Ključne značajke

CORKLINE je visoko-kvalitetan, tehnološki napredan proizvod koji spaja najbolja svojstva gume i pluta. Kombiniranjem granula pluta i specijalnih veziva dobivena je visokokvalitetna Corkline podna obloga prikladna za oblaganje vanjskih i unutarnjih paluba na gotovo svim vrstama plovila za razonodu, te primjenu u ostalim vanjskim i unutarnjim prostorima izloženim vlazi kao što su bazeni, terase i slično.

CORKLINE predstavlja podjednako kvalitetnu, a cjenovno povoljniju, alternativu tikovini.

Zašto Corkline®?

  • Prirodan materijal privlačnog i dekorativnog izgleda
  • Otporan na atmosferilije i morsku vodu
  • Otporan na mehanička oštećenja, habanje, ogrebotine i mrlje
  • Temperaturno postojan (udoban za hodanje i pri visokim temperaturama)
  • Elastičan i protuklizan
  • Lako se održava standardnim sredstvima za čišćenje
  • Ne zahtijeva kompliciranu i skupu obnovu svake godine
  • Lako se ugrađuje (moguća ugradnja po sistemu Uradi sam)

Corkline® Proizvodi

CORKLINE je moguće kupiti u dvije varijante. U obliku letvica ili u obliku rola koje mogu biti fugirane ili nefugirane.

CORKLINE® letvice

CORKLINE® role

Corkline® letvice

CORKLINE® se u obliku letvica, isporučuje u različitim dimenzijama i pakiranjima.

CORKLINE® 25TG isporučuje se u kutiji koja sadrži 20 kom letvica, debljine 5 mm, širine 50 mm i dužine 1000 mm.

Svi CORKLINE® proizvodi proizvedeni su od visoko-kvalitetnog pluta pomiješanog sa granulama gume. Iako pomoćni materijal za ugradnju (predpremaz, ljepilo, masa za fugiranje) nisu dio standardnog pakiranja, isti se mogu posebno naručiti i isporučiti zajedno za CORKLINE® pakiranjem.

Corkline® role

CORKLINE® se u obliku rola isporučuje u različitim dimenzijama i završnoj obradi (fugiran i/ili ne fugiran).

CORKLINE® P5 i PF5 isporučuje u rolama debljine 5 mm, širine 490 mm i dužine 13000 mm (P5 je ne fugiran i PF5 je fugiran).

CORKLINE® P8 i PF8 isporučuje u rolama debljine 8 mm, širine 490 mm i dužine 8000 mm (P8 je ne fugiran i PF8 je fugiran).

Svi CORKLINE® proizvodi proizvedeni su od visoko-kvalitetnog pluta pomiješanog sa granulama gume. Iako pomoćni materijal za ugradnju (predpremaz, ljepilo, masa za fugiranje) nisu dio standardnog pakiranja, isti se mogu posebno naručiti i isporučiti zajedno za CORKLINE® pakiranjem.

Corkline® dimenzije

Corkline letvice:
Artikl Dimenzije Pakiranje MJ
CORKLINE® 25TG 5 x 50 x 1000 mm 1 m2/kutija kutija
Corkline trakice:
Artikl Dimenzije Pakiranje MJ
CORKLINE® L5 5 x 70 x 13000 mm 9,1 m2/pak m2
CORKLINE® L8 8 x 70 x 8000 mm 5,6 m2/pak m2
Corkline® role fugirane i s fugama nefugirane:
Artikl Dimenzije Pakiranje MJ
CORKLINE® P5 5 x 490 x 13000 mm 6,37 m2/pak m2
CORKLINE® PF5 5 x 490 x 13000 mm 6,37 m2/pak m2
CORKLINE® P8 8 x 490 x 8000 mm 3,92 m2/pak m2
CORKLINE® PF8 8 x 490 x 8000 mm 3,92 m2/pak m2

CORKLINE – Opća njega i održavanje

Jedna od mnogih prednosti u odabiru CORKLINE® podne obloge za palube leži u jednostavnom održavanju. Obzirom da je CORKLINE® podna obloga izrađena od prirodnog materijala (pluta) kombiniranog sa granulama gume povezanih specijalnim vezivima, ista ne zahtijeva komplicirano održavanje. U nastavku nudimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izgled svoje nove CORKLINE® palube zadržite u izvrsnom stanju dugi niz godina..

Stvari koje preporučujemo

Palubu obloženu CORKLINE® podnom oblogom čistite vodom, prirodnim sapunom i pH neutralnim sredstvima za održavanje koje koristite u kućanstvu. Za čišćenje koristite mop sa odgovarajućim umetcima (finijim ili grubljim ovisno o stupnju onečišćenja).

Najbolje vrijeme za temeljito čišćenje palube je nakon plovidbe. Manje nečistoće nastale uslijed prolijevanja raznih tekućina, preporučujemo očistiti odmah. U slučaju da ste na pod prolili vino, ulje ili neku drugu tekućinu istu odmah uklonite suhom krpom i isperite vodom. Ukoliko je potrebno, za čišćenje koristite i blagi deterdžent.

Za uklanjanje tvrdokornih nečistoća koristite mop sa odgovarajućim umetcima, običnu četku za ribanje, pH neutralni deterdžent i vodu. Tvrdokorne mrlje i/ili blaga mehanička oštećenja sa suhe površine možete ukloniti brusnim papirom visoke granulacije. Brušenje vršite lagano po površini podne obloge kako biste izbjegli nastanak neravnina na površini iste. To je vrlo učinkovit postupak koji će vam pomoći da vaš pod dugo ostane čist.

Stvari koje ne preporučujemo

Kao i sa svim ostalim decking površinama preporučujemo nositi odgovarajuću obuću. Izbjegavajte prolijevanje agresivnih tekućina (kao što su ulja, lakovi, razrjeđivači, boje i slično) koje mogu izazvati površinska oštećenja podne obloge.

U slučaju da do prolijevanja istih ipak dođe, preporučujemo da ih uklonite bez odgađanja, te po potrebi površinu isperete vodom. Spriječite nastanak tragova od udubljenja od teškog namještaja. Gdje je to god moguće, noge od namještaja podložite jastučićima. Teške predmete nikada nemojte vući po površini svog poda. Takvi postupci mogu ostaviti trajne tragove i ogrebotine na površini vašeg poda.

Iako je CORKLINE® podna obloga samo-ugasiva i otporna na plamen, ne preporučujemo stavljati vruće metale ili druge vruće predmete na nju. Dugotrajno izlaganje površine visokoj temperaturi može lokalno uzrokovati promjenu boje površine i nastanak tragova.

CORKLINE – UGRADNJA

1. Priprema podloge

Prije postavljanja CORKLINE® podne obloge, podlogu (palubu) potrebno je pažljivo očistiti. Čišćenje podrazumijeva uklanjanje grubih nečistoća temeljitim usisavanjem površine. Nakon toga podlogu je potrebno očistiti acetonom ili nekim drugim sredstvom za uklanjanje masnoća i sličnih nečistoća.

To je preduvjet za kvalitetnu i čvrstu vezu između CORKLINE® podne obloge i podloge. Uklanjanje nečistoća potrebno je izvoditi pažljivo kako se podloga ne bi oštetila. Prije ugradnje CORKLINE® podne obloge, podloga mora biti čista, ravna i suha. Manja oštećenja i grubu teksturu podloge moguće je prekriti podnom oblogom uz nešto veću potrošnju ljepila.

2. Označavanje

Ukoliko se radi o složenom obliku podloge, prije lijepljenja CORKLINE® podne obloge, preporučujemo izradu sheme polaganja na podlozi (palubi), odnosno iscrtavanje kontura prema kojima će biti postavljena podna obloga. Kod izrade detalja i složenih geometrijskih oblika preporučujemo izradu papirne šablone prema kojoj će se izrezivati podna obloga.

3. Rezanje

Rezanje lamela na potrebne dimenzije izvodi se skalpelom prema unaprijed iscrtanim linijama, okomitim rezom u dva ili tri zareza.

VAŽNO: Pri radu obvezno poduzmite sve mjera opreza. Preporučujemo upotrebu zaštitnih rukavica te korištenje profesionalnog skalpela!!! Da bi osigurali precizan spoj sa susjednim lamelama, rubovi moraju biti oštri i odrezani pod pravim kutom, što se nakon rezanja postiže obradom brusnim papirom (preporučujemo granulaciju 60-100).

Preporučujemo da neposredno prije nanošenja ljepila, CORKLINE® izrezane lamele složite prema iscrtanoj shemi te tako izvršite provjeru dimenzije.

4. Izrezivanje fuga

Na mjestima na kojima ne postoji originalna fuga (npr. na sastavu rubnih elemenata, elemenata pod kutom i sl.) istu je moguće napraviti ručno. Paralelno s rubom ploče (lamele) iscrtajte liniju udaljenu 4 mm od ruba (širina fuge). Prema iscrtanoj liniji, jednim do dva poteza skalpelom, napravite okomiti rez na ploču maksimalno do polovine debljine materijala.

Nakon toga pažljivo napravite drugi rez okomito na prethodni (sa bočne strane CORKLINE® lamele), a izrezani materijal (otpad) pažljivo uklonite. Kako ne bi došlo do narušavanja estetskog dojma, prilikom postavljanja lamela vodite računa da fuge budu na istom pravcu.

VAŽNO: Pri radu obvezno poduzmite sve mjera opreza. Preporučujemo upotrebu zaštitnih rukavica te korištenje profesionalnog skalpela!!!

5. Lijepljenje

Prije ugradnje CORKLINE® podne obloge, podloga mora biti čista, ravna i suha. Ovisno o vrsti podloge i ljepila kojeg koristite, te sukladno preporuci proizvođača istog, na podlogu nanesite odgovarajući predpremaz. Manja oštećenja i grubu teksturu podloge moguće je prekriti uz nešto veću potrošnju ljepila.

Na očišćenu podlogu (palubu), te uz eventualan nanos predpremaza, ljepilo nanesite špahtlom (preporuka B1) počevši od sredine prethodno označene površine prema njenim krajevima. Obratite pozornost da ljepilo bude ravnomjerno naneseno po cijeloj površini polaganja. Kako bi se ostvario potpuni kontakt između podloge i podne obloge nanos ljepila treba biti nešto širi od površine CORKLINE® ploča. CORKLINE® lamelu pažljivo položite u ljepilo te nakon pozicioniranja istu pritisnite kako bi nalegla u ljepilo cijelom svojom površinom, te istisnula sav zrak iz ljepila. Lamele postavljajte čvrsto priljubljene jednu uz drugu ponavljajući postupak do završetka ugradnje.

Radi dodatnog osiguravanja kvalitetnog kontakta CORKLINE® podne obloge i podloge preporučujemo fiksiranje obloge blagim udarcima gumenim čekićem (ili koristeći neku drugu elastičnu površinu kao podlogu za udarce, npr. pločicu pluta).

NAPOMENA: Ukoliko CORKLINE® planirate polagati na način prikazan na slici, prije lijepljenja unutarnjih lamela preporučujemo najprije fiksirati (zalijepiti) rubne lamele (okvir). Nakon ugradnje podne obloge višak ljepila najbolje je ukloniti odmah nakon postavljanja kada ga je relativno jednostavno odvojiti od površine. Ukoliko se ljepilo osuši moguće ga je ukloniti pomoću posebne strugalice koja ne oštećuje palubu.

6. Fugiranje

Nakon završetka lijepljenja CORKLINE® podne obloge potrebno je pristupiti fugiranju odgovarajućom masom za fugiranje. Prije početka fugiranja, rubove lamela potrebno je zaštiti krep trakom obostrano duž cijele lamele, te nanijeti predpremaz ovisno o vrsti mase za fugiranje koje koristite, odnosno, preporuci proizvođača iste. Pomoću “pištolja” za silikon masu za fugiranje pažljivo i ravnomjerno utisnite u fuge. Nakon sušenja mase za fugiranje (preporučujemo pričekati barem 24 h) višak materijala oprezno uklonite ravnim nožem ili skalpelom tako da masa za fugiranje ostane u razini CORKLINE® podne obloge.

NAPOMENA: Za fugiranje možete koristiti isti materijal kao i za lijepljenje. Isti se nalazi u pakiranju.

7. Zaštita tikovim uljem (teak oil)

Kako bi podna obloga izložena vanjskim utjecajima što duže zadržala svjež i prirodan izgled preporučujemo premazivanje iste tikovim uljem. Nakon obrade fuga, površinu CORKLINE® podne obloge pažljivo izbrusite brusnim papirom granulacija 60-100. Površinu temeljito i pažljivo očistite od prašine. Na suhu i čistu podlogu ulje nanesite čistom krpom, četkom ili spužvom. Kako bi osigurali optimalno pokrivanje površine, ulje laganim pokretima utrljajte u podlogu. Pričekajte 5 minuta, a zatim višak ulja obrišite čistom krpom. Po potrebi nanesite i drugi sloj ulja. Napomena: Ponovni nanos tikovog ulja preporučujemo čim primijetite promjene na površini podne obloge uzrokovane vremenskim utjecajima, ili preventivno minimalno jednom godišnje.

8. Zamjena oštećenih lamela

Iako je CORKLINE® iznimno izdržljiva podna obloga otporna na udarce, habanje, grebanje i druga mehanička oštećenja, ipak postoji mogućnost da tijekom eksploatacije dođe do neplaniranih oštećenja. Prednost CORKLINE® podne obloge je u tome što je svaku pojedinu lamelu moguće zamijeniti novom lamelom na prilično jednostavan način.

POSTUPAK: Oštećenu lamelu, u obliku križnog reza, zarežite lagano do palube. Oštrom špahtlom, od sredine prema krajevima, lamelu skinite sve do rubnog dijela (slijedeće lamele). Postupak izvodite pažljivo kako ne bi došlo do oštećenja susjedne lamele. Ostatke lamele izvadite, te površinu temeljito očistite. Ugradnju nove lamele izvršite prema gore navedenim uputama.

Imate pitanja?

Nazovite ili pošaljite email upit

T: + 385 (0)1 2499 528
E: nauticline@nauticline.hr